Sunday, February 10, 2013

Kuantan~Berjaya Megamall dan East Coast Mall (ECM)

Assalamualaikum

Sambungan dari entry sebelumnya. Nak baca, klik SINI

Tak mahu pun pergi sini sebenarnya tapi si bongsu ni mengada sangat nak pergi. Jalan-jalan pusing-pusing jer. Lama betul aku tak masuk sini, last aku rasa time tingkatan aku datang zaman aku belajar dekat MRSM Kuantan. Banyak kosong dah kawasan tingkat atas ni ramai orang tak meniaga.
 Naik tangga pusing kawasan kejap dan berhenti sini untuk ambil gambar. Kawasan bawah ni je pun kalau happening sikit.
 Sakura ni simbolik Chinese New Year ek?
 Kat depan stage ni ada siap set-up table like time makan besar mereka.
Hohoho...kejap je singgah sini lepas tu terus pergi East Coast Mall (ECM)

 Chacha omey-omey. Boleh pulak terjumpa jiran depan rumah kat sini. haha
 Sakit mata i, semua nampak merah jer..hehekk..Meriahs betul ECM ni penuh orang.
 Jalan-jalan dalam 2 jam dapatlah selai untuk aku dan selai untuk bongsu. Kendian balik ler kiter ke Kemamang yer.
 On the way nak balik singgah makan dulu kat Chendor
 Lapar sangat sebab tengahari tu just makan alas perut jer. Usai makan tembo balik rumah.. Hee, rumah sweet rumah jugak paling best dalam dunia.

Tuesday, February 5, 2013

Seragam Mengaji : Kurung Maroon dan Tudung Hitam

Assalamualaikum

Dah 2 tahun lebih rasanya budak-budak ni mengaji dekat sini tapi tahun ni baru pakaian mengaji kena seragam. Bermula minggu pertama bulan Februari 2013 dorang kena pakai pakaian ni time mengaji. Waktu mengaji pukul 3 hingga 5 petang. Actually sama jer macam KAFA dekat sekolah tapi bebudak ni tak nak pergi KAFA even KAFA bukan tiap-tiap hari. Dekat sini hari-hari mereka kene pergi mengaji dari Ahad hingga ke hari Khamis.

Maybe sebab dekat tu yang dorang ok jer. Just belakang rumah tokwan.
 Before pergi mengaji, sempat kena arah ambil gambar buat kenang-kenangan.
 Sara yang buat-buat sopan bila bergambar. teehee
 Adik dan anak-anak sepupuku
 Nak pergi mengaji dah dorang. Sorang dua beg, 1 beg Al-Quran lagi satu untuk telekung
 Kena paksa di bebudak ni letak benda alah ni semua. Layaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnn

Sunday, February 3, 2013

Kuantan~Taman Gelora || 1 Februari 2013

Assalamualaikum

Jumaat kali ni pergi lagi ke Kuantan, tujuannya just nak sambung roadtax kereta adik i jer sekalian cuci-cuci mata di hujung minggu. Biasa hari Jumaat ni memang ramai orang Kemaman turun Kuantan, memang sesak bandar Kuantan yang dah makin pesat ni.

Bayar dekat Ambank dekat Jalan Beserah, Kuantan.
Time ni tunggu daddy masuk bank berurusan. Bila dah puasan dan boring menunggu maka kamera pun terpaksa menghadap wajah kami .Satu-satunya adik perempuan aku dengan beza umur 15 tahun. 
Okeh dah bereh semua jom jalan-jalan. Memula Najwa nak pergi Zoo Teruntum, dah sampai dah pun kat situ tapi sebab ada monyet dia yang excited nak pergi sangat pun tak mahu keluar dah. Jadi gerak lagi depan dan sampai ke Taman Gelora.

Sampai Taman Gelora ni pun dah nak masuk Solat Jumaat dah dan memang ramai lah orang termasuk student dan orang-orang berdekatan kat situ. Tambah lagi ada gerai-gerai dan memang ramai sangat orang. Masjid pun tak jauh so sambil tunggu orang Solat Jumaat, aku, mama dan Wawa duduk lepak makan-makan dekat area situ.
Ais Batu Campur for me. Biasa-biasa je rasanya, kedai Wan Semerang best lagi.

Gambar-gambar kat bawah ni aku main taram jer, malas nak ikut susunan.
Jalan-jalan dekat kawasan tasik jumpa kayu ni.
Ini abah dah balik Solat Jumaat
Dipakainya tudung puteri islam ni muka yang dah sedia lebar makin melebar
Sangat tenang dan cantik suasana kat area tasik ni
Makan ringan-ringan dulu. Dapnyer pisang goreng.
Duduk dekat kedai orang tak berniaga malas nak makan depan gerai ramai sangat orang.
Kepok leko
Cendol, ABC dan Air Tebu
Kopok keping
Lawa benda kayu nih
Lepakss lagi makan lagi before keluar dari taman ni
Tengok jelah gambar-gambar ni yer i dah malas nak bercaption
Bye-bye Taman Gelora. Next destination nanti yer.

Saturday, February 2, 2013

Bergosip di Warung Satar Kak Nab Kuala Kemaman

Assalamualaikum

Style aku kalau takder orang ajak keluar memang aku duk rumah jelah. Tapi i pantang diajak, terus on. Haha, dasar delo.. Itu pulak bukan sendiri pergi tapi menumpang simpati kawan kena mai ambil dekat rumah. Hihi.
Kalau tak ada Cik Poya, Cik Ayu ni lah yang mai angkut aku. Thanks yer Cik Ayu. Perkhidmatan kamu amat aku hargai...ciciwah.

Tadi tengahari bebudak dua orang ni mesej i tanya nak keluar tak petang ni. I is ok is alright jer.. Huhu
 Lepas ambil aku, pergi ambil Cik Wani pulak. Kendian menuju ke Warung Satar Kak Nab di Kuala Kemaman. Kampung Cik Wani kiter ni.
 I nak makan satar but dah habis. Mari kita layan mee kari kata Wani.
 Aku dengan Ayu order Mee Sup. Sedap tapi ya ampun pedas sangat tapi sedap eh tapi pedas jugak..
 Makan bertiga takde orang nak tolong snap jadi sorang-sorang pun jadi.hihi
 Paun ubi yang sedap
Jarang aku order air suam kalau pergi kedai ke langsung tak pernah? muehehe..kami bertiga yang blur ke or tukang ambil order yang tak faham. Haha. dia kata kat kitorang ais dah habis. Time tu aku nak order ABC, Wani ngan Ayu aku lupa tapi nak air batu jugak la kan. Pengambil order kata semua ais takder, jadi mereka berdua order milo panas ke apa kalau tak silap dan aku air suam ambik kau. Tapi bagus jugak jimat duit i. Kikiki
 Masuk jugak orang belakang, ada sape kenal?
 Masa duk tunggu air makanan kitorang dah half dah kami telan. Air taknyer sampai jugak. Panggil budak tu tanya dia cakap ais habis so order baru, itulah duk order air suam tu. Tunggu air suam pun lambat jugak yer. Dalam pada tunggu tu, aku pelik tengok ada pulak meja lain dapat air batu, tapi tadi aku order takder.Tak puas hati panggil lagi budak tu dan tanya. Dia bagitahu ais untuk ABC jer tak ada tapi untuk air biasa ada, aduhai kamu nak jer aku hempuk dahi apesal tak bagitahu terang-terang. Kan korang jugak yang rugi. Haha, maka kami tambah order ais kosong 2. 
 Tiap-tiap hari ramai orang tapi kali ni aku pergi semua jadi blur. Before ni takder camni pun. Hihi, awak lain kali cakap biaq teghang baru i yang lambat pick-up ni faham.
 Habis makan, sempat lagi budak order tu suruh kami datang lagi. Laju jer aku cakap, takmboh jauh..! hahaha, i gurau sajes, tak gurau tak mesra yek.! Nak balik dah, hantar Cik Wani dekat LKIM Kuala Kemaman
Tak keluar lama pun tapi dari start jumpa bercakap tak pernah stop kalau hang-out ngan Cik Wani ni. Macam-macam cerita ada. 
 
Peace yo.! Papai