Monday, July 17, 2017

Syawal 2017

Assalamualaikum

Masih di bulan Syawal lagi ni jadinya masih berpeluang nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua kenalan, sahabat, saudara mara yang berkunjung ke blog ni. Mohon maaf zahir dan batin jika ada kesilapan yang sengaja atau yang tak disengajakan.

Hari ni free sikit so bolehlah layan blog ni. Sepanjang syawal ni pon boleh tahan juga sibuknya. Sibuk berjalan raya la kan. Asyik buat rumah terbuka je kan, so kita memang suka meriahkan majlis. Bab rumah terbuka ni ada masa kita story lain yer. Sebabnya banyak sangat. Kena cut and edit dulu kita gabung jadi 1 post jer. Inshaallah ada masa terluang lepas ni.

Esok ada lagi satu open house pelancaran rumah contoh. Dan minggu ni berderet open house. Dah nak habis syawal kan semua berebut nak buat. Tapi i suka, time ni lah nak makan free, nak makan sedap2 kan, nak melawa ke apa kan. Lepas tu mengembang dengan jayanya. Yang tu kita fikir lain, janji hati senang, gembira serta bahagia.



Wednesday, June 21, 2017

Salam Ramadhan 2017

Assalamualaikum and Hye


Hampir setahun lamanya baru tuan belog jengah balik. Tahun lepas pon time puasa jugak. Tak tahu lah kan lepas2 ni terkubur terus kot awak ni. Alahai tapi kita sayang awak, sebab bèlog ni lah erah boleh imbas kèmbali kenangan dulu2. Serius tersangat rindu. Terutamanya bolèh belek sèmula gambar2 kenangan bersama arwah tokki. Untuk pengetahuan tokki, Haji Abdullah bin Abu Bakar telah meninggalkan kami semua pada 9 Mac yang lepas. Kami semua redha dan ikhlaskan pemergianmu. Berehatlah di sana duhai tokki.


Selain itu, tersangat banyaklah ujian yang ditempuh sepanjang tahun ni. 2 minggu sebelum tokki pergi buat selamanya, satu2 nya adik lelaki patah kaki. Dan sampai sekarang masih dalam rawatan dan hingga hujung tahun ni maybe baru selesai segala pembedahan. Masih bèlum boleh berjalan dan menggunakan bantuan kerusi roda sèpenuhnya. Selain tu, banyak lagi lah tapi setakat ni jer erah boleh bercerita dalam bèlog ni. Atau dalam post2 akan datang mana tahu kan. Harap2 rajin lah nak menulis lepas2 ni kan.


Lagi beberapa hari nak raya kan. Tersangatlah busy bulan puasa ni, banyak bènda dah settle yang kecik2 je la belom. Tapi dah besar panjang ni raya sekadar raya je. Tak ada lah excited sangat semua benda nak bertukar baru. Apa yang ada pakai je.

Oklah nanti kalau rajin kalau free ngendap belog ni erah bebel lagi. Tak sampai setengah jam lagi nak berbuka ni, korang dah masak ke? Hari ni buat masak stim ikan tombok dan tomyam je. Korang mesti masak lagi sedap kan. Takpelah janji berbuka dengan family tu dah tersangat nikmat dan syukur yang amat sangat.

Selamat berbuka dan Selamat Hari Raya.





Tuesday, August 2, 2016

Musim Buah Tiba Lagi

Assalamualaikum..

Lama dah rasanya tak bercerita pasal musim buah ni..last dulu pun rasanya pasal buah duku je...tahun tu tak menjadi sangat durian rambutan manggis segala ni..Dalam 2 3 tahun belakangan ni je alhamdulillah menjadi jugak walau tak semeriah zaman kecik-kecik dulu.


Zaman tu jangan cakaplah siap boleh jual siap boleh makan siap boleh bagi2 dekat sedara mara lagi...Tahun ni ada jugaklah tengah berbuah lagi kat atas pokok..Tengah menunggu durian runtuh ni ha...Rambutan pun tengah masak dah ni..duku pulak tak menjadi sangat tahun ni...

 Atas kepala je haa...ni actually kebun ayahlong yang kebun atuk tak dapat la nak atas kepala camni..pokok tinggi2 semua sebab memang tanam dari i kecik lagi..yang ni baru lagi pokoknya tu yg boleh capai dengan tangan je..

Kegemaran sepanjang zaman ni...letak dalam peti ais bagi sejuk dulu kendian angkut makan depan tv..hehe

Apa2 pon syukur lah ini semua kebun atuk kitorang ni semua sama2 bersyukur dan berkongsi  dengan rezeki yang ada..nak harapkan harta sendiri belum lagi lah...doa-doa kan mudah-mudahan dapat jaga rezeki ni sampai ke anak cucu pulak nanti...

Tuesday, July 19, 2016

Moga~moga


"Senyumlah. 
Tuhan bukan setakat tahu kau sedang terluka. 
Bahkan Tuhan tahu, kau akan mampu melaluinya. 
Bahkan Tuhan tahu, kau akan baik~baik saja".


Moga di balik luka,
Allah salutkan dengan sedikit bahagia.

Moga~moga...

Tuesday, July 12, 2016

Salam Aidilfitri 2016

Assalamualaikum...
Salam 7 syawal...


Satu2 nya family picture yang ada untuk syawal 2016 setakat ini..inipun bergambar masa open house cousin...raya 1 langsung tak sempat nak ambil gambar family walaupun dah cantik2 warna sedondon semua..😭😭😭...harus cari free time untuk repeat lagi...huhu...

Di kesempatan ini even dah 7 syawal, kami sekeluarga ingin mengucapkan 'Salam Aidilfitri...Maaf Zahir dan Batin kepada semua yang mengenali kami...jika ada tersalah silap mohon dimaafkan...jemputlah datang beraya ke teratak kami ye..'

Sunday, July 10, 2016

Perempuan


Perempuan. 
Dia menangis. Dia ketawa. Dia merungut. Dia membebel. Dia berduka. Dia sayang. Dia cinta. Emosi dan perempuan sahabat yang sangat karib. Susah hendak dipisahkan. Perempuan tu fragile. Memang ada perempuan nampak gagah luaran tapi dia tetap perempuan. Hatinya masih lembut. Hatinya masih sensitif.
 
Perempuan.
Tentang suka. Tentang jatuh cinta. Sering sahaja dia tersilap percaturan hati. Fikirnya lelaki itu cinta,dia tunggu untuk sekian lama namun hanya hampa. Lelaki bagi mereka biasa tapi bagi perempuan setiap kata kata manis, perbuatan baik, perhatian dan pujian itu tanda kau suka atau mungkin kau buat dia jatuh cinta.

Perempuan.
Dia belagak kuat di hadapan semua padahal hatinya telah hancur luluh merana. Namun dia tahu dia tak boleh tunjuk lemah selamanya. Dia harus kuat hadapi dunia. Pura pura kebal dengan segala. Hadap semua dengan senyuman palsu semata. Berjalan megah untuk melindungi diri yang jatuh tertiarap di hujung sana.