Monday, December 3, 2018

#snXsn Journey

Assalamualaikum...

Pejam celik pejam celik dah hampir 2 bulan menjadi tunangan orang. Inshaallah, jika Allah permudahkan lagi 8 bulan naik pelamin lagi sekali. Hihi. Amin semoga segala yang dirancang dapat berjalan dengan lancar dan baik2 sahaja.

Banyak sangat rupanya list2 persiapan nak kahwin ni, boleh kata agak stress jugaklah lagi2 sekarang ni segala benda adalah duit dan duit. Patutlah orang kata dugaan bertunang ni banyak kan. Nak itu, nak ini, perlu ada tu, perlu ada ni.

Komitmen tiap2 bulan lagi, lagi nak saving lebih sikit datang ujian lain pulak. Macam hari ni lah rasa macam banyak betul dugaan. Kereta tak hidup, kena hon di orang siap nak marah2, period pain lagi, lagi kena keluar duit nak baiki stressnya lah ooiii.


Sekarang ni dah beli barang sikit2 dulu nanti sampai masanya taklah gedebuk duit sekali keluar. Siap buku lagi ni dari awal perbelanjaan nak kahwin ni kita tengok sampai majlis nanti berapa k yang habis. Minggu depan nak gi kl shopping barang hantaran tak tahulah berapa pulak kan yang habis. Agak2 berkulat tak nak sampai bulan 8 tahun depan? Haha.

Pelamin, dress, photographer, mekap, kanopi, katering, goodies, dan macam2 lagi lah listnya kalau nak list satu2 memang banyak sangatlah yang perlu ada. 

Pelamin atas ni yang simple buat sendiri yang kosnya lebih kurang rm60. Kain tirai JC dan bunga yang dililit pada pada rak mulig IKEA je yang beli. Lain2 kerusi, karpet, bunga hijau jurai tu yang dah sedia ada so jimat kan.
Untuk next pelamin, impian i nak macam ni tapi tak tahulah kan kena tunggu next year lah. 
Lawa amat ni. Tak dapat macam ni sipi2 pun jadilah kan. Minat sangat all white or cream macam ni. Suci murni je kan.πŸ˜€

Cantiknya tapi mampu berangan jelah kan. Mahal bebeno kalau nak macam ni. Huhu.
Apa yang termampu ajela kan. Apapun tak salah berangan mana tahu tercapai. Hehe..chayok2

Tuesday, October 23, 2018

Diy Hantaran Pertunangan Tema Pink dan Ungu

Assalamualaikum

Bila dah selalu buat hantaran untuk customer kan, bila time sendiri serius blur sangat2. Sampai warna bunga pun tak tahu nak warna apa. No plan, just capai yang rasa ok di mata. Pilih2 dan bayar. Serius kalau untuk orang lain senang sangat nak decide, redha je la kan i pilih pink untuk u. 
 Hokaido kek by bakedbyrusdiah. Actually nak buat sendiri je kek tapi minggu tu sangatlah tak larat sebab sepakej dapat demam, batuk dan selsema. Senang order jela. Creampuff kuih2 untuk tetamu pun order dari dia. Tapi semua tu pon tak sempat nak ambil gambar.
Gambar hantaran lagi lah ini jer yang ada. Gambar close up yang elok sikit langsung tak ada. Ha tengokla betapa bila majlis sendiri tak dan nak ambil gambar pon. Kalau yang customer full la memory hantaran nak bergambar.

We olls pakat nak 5 5 dulang je tak nak la banyak2. So, erah sediakan sirih, tuala pink u haha, coklat, buah dan kek. Kalau boleh nak bagi makanan je semua.

From him. Tema ungu. Cincin, Kain pasang, sirih, buah , brownies n congobars. Simple2 je ramai yang pertikai kenapa 5 5. Sebab biasa perempuan 7 lelaki 5. Apa2 lah yang ni semua adat je, style erah jenis tak kisah pon. Dah orang tua kata kena ada ikut jelah kan.

Tunggu next hantaran kahwin nanti la pulak ye...πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

Thursday, October 18, 2018

Diy Mini Pelamin Pertunangan

Assalamualaikum....

Masih lagi dalam mood nak bercerita pasal e-day tempoh hari. Actually, kalau ikutkan erah tak nak pun pelamin2 ni sebab kalau boleh nak buat simple2 je dah. Tapi mama cakap tak nak tempah pun buatlah asal ada (tebeng2 sikit untuk ambil gambar buat kenangan)
Maka akurlah kita sebab mama kita lagi excited. Beli kain jersey warna krim kat Amni Kemaman ni, dalam 3 helai yang setiap satunya 3 meter. Mama yang sponsor adalah dalam rm30 ++. 
Bunga hijau atas tu yang dah sedia ada kat rumah. So jimat tak payah beli. Yang putih tu rak mulig Ikea, sebab tak nak nampak kosong sangat so tambah bunga dan beli lagi 3 meter kain tirai tu.

Hari pertunangan tu. Secoet je pun tempatnya. Kerusi tu pinjam yang mak saudara dan karpet coklat yang sepupu. Ok settle bab pelamin diy yang sangat2 simple ni.
Last but not least, bunga tangan tu pun buat sendiri dari lebihan bunga. Asal ada je kan.
Hehe tapi ok la ada jugak yang puji cantik so tak sia2 la diy mini pelamin ni sendiri kan.

Wednesday, October 17, 2018

Officially I am Someone Fiancee !!!

Assalamualaikum.

Alhamdulillah syukur, one step closer. Semoga Allah akan permudahkan urusan selepas ni pulak. Amin
Sekadar ingin mencoret detik bahagia pada petang 6 Oktober yang lepas untuk kenangan akan datang. Majlis pertunangan ni memang sebolehnya nak buat simple but sweet gitu. Haha,tapi sweet ke? Sweat adalah kan debar tahap apa tah.

 Segalanya dari pelamin adalah diy dan baju pun baju raya jer just tambah lace sebab tak nak nampak plain sangat. Tapi bab makan memang meriah.

Macam2 kalau boleh nak buat tapi apakan daya mana ada orang sangat nak menolong, family erah kecik je dan orang lain pun ada komitmen family masing2.

Tapi alhamdulillah segalanya berjalan lancar dan puji makanan semua sedap. Lepas majlis habis terbongkang keletihan. Syukur dah lepas 1 majlis. Tunggu tahun depan pulak kalau sempat erah update.


Terima kasih kpd family, saudara mara terdekat, dan my bff yang datang dan juga family bakal zaujku yang menjayakan majlis ni. Lain2 nanti kalau free erah story lagi. Banyak lagi ni bab hantaran, pelamin, juadah makanan. Haha untuk kali ni cukup setakat ni dulu. Ini pun sebab tengah bosan kalau tak tak adanya nak update. Jadi kena bosan selalu ke ni? Haha.

Sampai jumpa lagi. Terima kasih yang baca erah membebel sampai habis ni.😁

Thursday, July 5, 2018

Alhamdulillah

Alhamdulillah
Syukur pada mu Ya Rabbi

Syawal 2018

Assalamualaikum

Baru terasa ada mood nak up kisah raya. Malam ni tak boleh tido la pulak. Pusing kiri pusing kanan still tak boleh tido. Belek2 gambar dalam folder hp ni rasa macam sayang pulak kan kalau tak coretkan sikit kenangan. Kenangan bergambar ajelah yang ada. Tua2 nanti kalau ada lagi blog ni boleh la nengok ye dakk? πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†


Gambar banyak tapi nak edit tu tak kuasa so letak yang penting jela. Of course la my family kan. Orang lain tu kalau hilang gambo semua tu tak kisah sangat. Dahla jenis payah bergambo nak2 abah dan adik laki. Time2 raya jela kalau ada kenangan pun. Tahun ni jugak first time tak beraya kat rumah, ada terasa tak best la sikit sebab tiap2 tahun beraya kat rumah sendiri kan.
Macam tak meriah jer raya sebab tak jumpa ramai sedara mara. Tak terasa kemeriahan meraikan tetamu di rumah sendiri. Apapun moga bertemu lagi di syawal akan datang jika diizinkan Allah. INSHAALLAH.

Wednesday, June 6, 2018

Nenda

Assalamualaikum...

Nendaku a.k.a tokwan. The only one nenek yang erah ada. Tokwan dan tokki belah abah dh lama takde, belah mama pulak tahun lepas tokki kembali ke rahmatullah. Maka yang masih ada hanya tokwan lah sèorang.

Sekarang tokwan banyak tinggal dengan family erah, rumah anak2 lain dia taknak duduk pun. Dia kata susah nak gi toilèt semua, lepastu ramai orang pulak ngan cicit2 segala. Haa rumah èrah takde orang pun plus toilet dalam bilik jadi senang untuk dia gi mari gi mari. Tapi yang utamanya tu alasan dia je pon sebab dia dari dulu memang dah terbiasa dengan rumah erah. Maklumlah mama anak bongsu dan mama memang layan tokwan dengan baik. Bab makan minum segala dah tersedia tu yang dia suka. Rumah orang lain kata dia susah anak2 ramai padan berebut je. Haha ada2 je kan tokwan ni. Kitorang tak kisah pon sebab tokwan je yang kita ada.
Tokwan di usia 80 ++ ikut ic. Tapi dari cerita dia tu umur agak2 je maklumlah dulu dah besar panjang baru daftar semua kan. Maybe lagi tua kan. Kuat dan gagah lagi orangnya. Pagi2 balik rumah dia kemas2 buat kerja rumah lepastu datang balik rumah erah. Tiap2 hari ada je kerja di nak buat. Orang tua kan rajin sangat2.  Semoga Allah berikan umur yang panjang, kesihatan yang baik untuk nendaku nan seorang ini. Amin

Tuesday, June 5, 2018

Raya?Perlu ke Semua Baru???

 Since dekat nak raya ni kan kalau ikutkan nafsu semata habis semua nak tukar baru kan. Tu semua atas diri masing2 lah. Kalau mampu tak salah. Duit yang diusaha cari selama ni pun untuk kepuasan diri sendiri jugak. Jadi janganlah nak kecam atau nak dengki pada orang yang segala mak nenek pun tukar baru. Kereta raya, perabot raya, barang kemas raya haa macam2 lah lagi. 

Bagi erah tak salah pun semua tu. Tapi bila ada orang yang berfikiran negatif yang melihat seseorang tu dengan pandangan riak or menunjuk2 orang tu sebenarnya yang busuk hati. Moga dijauhkan dengan orang2 macam ni. Yang penting kita usaha dan kita dapat apa yang kita nak.
Gambar ni takde kene mengene pun.HAHA. Acah2 nak jadi hakak hipster pakai spek ni tapi kelako la plok tak seswaii. Sebab power makin naik, kali ke berapa tah tukar spek. Nak dapatkan spek pun bukan main payah nak dapatkan bingkai spek yang berkenan. 
Yang ni memang reject la tapi sempat la selfie nak tengok ok ke tak. Buat masa ni pakai spek jela nak pakai lense memang tak akan kot sebab erah jenis seriau bab2 mata ni. Inshaallah ada rezeki lebih nanti nak try jugak buat Lasik. Doa2 kan lah yer.