Tuesday, January 31, 2012

Pulut Durian

Assalamualaikum..

Ini cerita petang kelmarin yer y'alls..Semalam i duk gebang-gebang bilang sama itu mama mau buat pulut doyan kan..

So, inilah dia..
Hee...sorry, bukan yang ni tau..actually nak makan dengan durian macam dekat gambar ni..ikut style pulut durian Kelantan, tapi mama letak semua dah durian dalam periuk..=(
sumber gambar : google

Jeng jeng jeng...






 Pulut durian ni baru i yang punya..hehe...punyalah banyak gambar letak padahal yang sama jer...jemput makan meh...

Semalam i bagitau nak kongsikan resepi mama i, tapi mama i buat cepat sangat..tak sempat nak ingat details letak dalam kepala ni...sempat duk merelip jer.. I ada jumpa resepi dari blogger masakan yang famous ni CIK MAT GEBU...lebih kurang je cara dia tu.. so, boleh refer sini lah jugak..senang untuk i kalau nak buat sendiri nanti..

Resepi Pulut Durian...
 cik mat gebu panggil serawa..i panggil serawa kalau yang ada letak telur tu..hehe.


BAHAN KUAH SERAWA :-)

1 biji durian, keluarkan isinya
700 ml santan
500 ml air
1 ketul gula melaka, hiris halus*
1/2 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan, disimpul*
2 cawan air*(*disatukan, masak dengan api kecil hingga gula larut, tapis dan ketepikan)
1 helai daun pandan, disimpul
1 camca besar tepung gandum*
3 camca besar air*(*dikacau rata2)
Secubit garam
Gula, jika perlu
***resepi cik mat  pakai tepung gandum, mama i tak letak...atas masing-masing kot nak olah camana bagi sedap lagi..


BAHAN PULUT :-)

500 g pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
350 ml santan cair
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh minyak masak
1 helai daun pandan, disimpul
***masa mama kukus pulut, i tak tengok...senang je rasanya nak kukus pulut tu..kukus macam biasa pun boleh...nak sedap cuba lah resepi cik mat ni..


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PULUT :- Panaskan kukusan. Pulut tadi diletak dalam loyang, masukkan daun pandan, santan, garam dan minyak masak. Gaul rata dan kukus dengan api besar selama 20 minit. Kareh pulut tadi dan sambung kukus 10 minit lagi hingga betul2 tanak.
  2. UNTUK KUAH SERAWA :- Dalam periuk, satukan santan, gula merah, durian dan jerang atas api hingga mendidih, guna api perlahan. Masukkan secubit garam untuk bagi rasa lemak. Biar mendidih perlahan, rasa dan jika kurang manis tambah sedikit lagi gula. Tuang bancuhan tepung gandum dan masak 2 - 3 minit lagi hingga kuah pekat. Matikan api.
  3. UNTUK PULUT SERAWA :- Senduk pulut secukupnya ke dalam bekas sesuai, tuang kuah ikut banyak mana yang anda inginkan, boleh dimakan. Kuah ini juga sesuai dimakan bersama roti, lempeng dan juga serabai...

Ok, selamat mencuba..

***petang ni mood berkebun datanglah..jom tanam kangkung ...!!!

Quote of the DAY #3


Life goes on. Probably not the way you wanted it to be, 
but always the way it's supposed to be




 ***We are able to plan but only God determines***

Me and Them


Monday, January 30, 2012

Pulut Durian in the Making

Assalamualaikum..

Selamat petang semua..
Terliur tak dengar tajuk entry ni..hihi..ni belum pun makan lagi tapi dah kecur air liur nak rasa pulut durian petang nanti..

I baru je balik dari membeli bahan-bahan untuk buat pulut durian..Durian dah ada, ambil dari kebun je..just pergi beli santan, gula melaka dan pulut...kalau tak ada tu macammana nak jadi pulut doyan ye tak...Petang nanti  dalam pukul 5 mama i nak buat pulut durian..yabedabeduuuu....sumpah lama giler tak makan pulut durian ni...alang-lang pergi beli bahan-bahan tu , i sempat rembat jagung manis dan susu cair..i nak buat ais jagung..fuhh, sedapnyer..yum yum yum..

Tak sabar rasanya..nak makan, nak belajar buat..hee..nanti i kongsikan resepi pulut doyan mama i kay...

***sorry, picture tak ada, coz tak buat lagi..nanti dah siap i jamu y'alls dengan gambar2 yer..


Fabric Flowers Close-Up

Assalamualaikum..

Gambar-gambar di bawah ni adalah sebahagian daripada bunga-bunga yang i buat tempoh hari..boleh lihat dalam entry ni  yang mana semuanya gambar-gambar yang telah bercampur dengan bunga-bunga lain..
Jadi, hari ni i nak kongsikan bunga ni secara close-up sikit..

Bunga ni i buat 3 layer.. biar nampak kelopak-kelopak bunga tu .for this flower i guna smarties button 
Bunga yang sama cuma yang ni i guna butang 2 lubang..
Dah berkawan baik=)
Ini juga i buat 3 layer..kelopak paling besar adalah warna hijau lumut, 2nd layer warna hijau muda n kelopak paling kecil warna cream...
Geng serumpun....sebapa tapi mak lain-lain..
Bunga-bunga yang sesat..tetiba je buat warna ni..layankan jelah..
Dah siap, bolehlah nak gubah letak dalam pasu-pasu comel..Kat atas ni I just letak dalam pasu-pasu yang ada sementara menyiapkan adik beradiknya yang lain..hehe

Juara Anugerah Juara Lagu 26

Assalamualaikum

Juara AJL milik Hafiz..Tahniah HAFIZ.....whoaa..sempoi giler hafiz tadi buat performance tapi pakai baju macam nak gi jogging je..walaupun tak glam macam finalis lain, it's worth ok..dapat merangkul 2 kategori lagi..

My Beribu Sesalan juga tak kurang hebatnya..Congrats jugak kepada TRIO hebat ni, Ning Baizura, Jac dan Shila Amzah kerana dinobatkan sebagai naib juara.

Abang Superman pula meraih tempat ketiga menerusi lagu Karma.

Ok, ini adalah senarai  lagu yang telah berjaya merangkul Anugerah Juara Lagu 26 sebentar tadi. Let's cekidautttt........
Juara Lagu Ke 26
Awan Nano oleh Hafiz

Naib Juara Lagu Ke 26
Beribu Sesalan oleh 3 Suara

Tempat Ketiga Juara Lagu 26
Karma oleh Faizal Tahir

Persembahan Terbaik
Kisah Hati oleh Alyah

Vokal Terbaik
Awan Nano oleh Hafiz
CONGRATULATION....!!!

Sunday, January 29, 2012

Anugerah Juara Lagu ke 26 / 29 Januari 2012

Assalamualaikum


Seingat i dah bertahun-tahun i tak tengok Anugerah Juara Lagu ni..Last tengok betul-betul rasanya time form 2 ke form 3 camtulah...Dulu AJL ni antara rancangan hiburan yang paling popularlah bagi i sebab time tu semua orang tak mampu nak pakai astro lagi...Lepas masing-masing dah guna astro, pelbagai program realiti hiburan yang tumbuh bagaikan cendawan...dan AJL ni adalah salah satu program hiburan yang i lupakan..memang tak tengok dan tak pernah nak ambil tahu pun bila AJL ni berlangsung....

Zaman kecik-kecik dulu best sangat tengok AJL ni, tonton ramai-ramai dengan family, mak sedara, pak sedara, sepupu, dua pupu juga kupu-kupu...=) Ingat lagi bila nak start je, semua  bising-bising berkumpul ramai-ramai depan tv..time tu AJL zaman Siti Nurhaliza..memang happening sangat...!!! Sekarang tengok pun sorang-sorang je, tak pun berdua, bertiga, berempat... dah tak meriah macam dulu, penuh rumah tokwan tengok AJL ni..

Tahun ni i terlihat iklan di tv dan of course lah i tahu bila AJL ni ke udara...Maybe tengok kot malam ni... I nak lagu Beribu Sesalan yang jadi juara malam ni..Boleh tak?? Hehe,,,i suka sangat lagu ni..first time dengar lagu ni time drama ANNISA..memang boleh buat kering air mata...berjujuran air mata keluar ibarat hujan lebat...

Antara finalis-finalis yang akan beraksi malam ni

1. Penakut oleh Yuna (Yuna/Yuna)
2. Sungai Lui oleh Aizat (Aizat/Anas, Aizat/Anas)
3. Karma oleh Faizal Tahir (Audi Mok/Faizal Tahir/Audi Mok/Faizal Tahir)
4. Awan Nano oleh Hafiz (M.Nasir/Budi Hekayat)
5. Beribu Sesalan oleh Ning Baizura/Jaclyn Victor/Shila Amzah (Kevin Chin/Tinta)
6. Kisah Hati oleh Alyah (Manusia Putih/Manusia Putih)
7. Gadis Semasa oleh Yuna (Yuna/Yuna)
8. Sedetik Lebih oleh Anuar Zain (Edry Abd Halim/Edry Abd Halim)
9. Kalau Berpacaran oleh (Shohaimi Mior Hassan Shohaimi Mior Hassan / Ana Raffali / Altimet)
10. Wanita Seluruh Dunia oleh Projek Pistol (Boy Clifford/Boy Clifford)
11. Kekanda Adinda oleh Atilia & Monoloque (Monoloque/Monoloque)
12. Cinta Muka Buku oleh Najwa Latif (Najwa Latif/Ika Latif)


Agak-agak siapa yang bakal dinobatkan juara AJL yer..???

Me..The Specky Girl

Assalamualaikum
Serious tak suka bila tengok muka sendiri pakai spek..terasa muka makin lebar even sememangnya dah lebar .sebab itu i jenis pakai buang..kejap pakai kejap tak..dan i selalu cuai tentang spek ni..sejak 4 tahun bermata empat (actually dari form 3 lagi i rabun,pakai spek skjap lepas tu dah xpkai2 dah), dah 5 kali juga i bertukar spek...ini semua sebab kecuaian i..speck i yg kedua i buat dekat focus point seminggu after minggu haluan siswa..but 2 years later, i hilangkannya..after dat, dah 3 kali beli speck baru and now, i terpaksa buat speck lagi buat kali yang keenam..semalam speck i tercicir semasa keluar hantar duku-duku untuk dijual...lepas hilang, baru sedar susahnya jika tak ada speck ni..time ada tak nak hargai..bila dah tak ada baru nak menyesal kan..

Moral of the story, please appreciate your every single things otherwise u will regret after that..
=(

Tasik UTM

Assalamualaikum

Selamat pagi dan selamat bertemu kembali di pagi hari Ahad yang indah nan permai ini..Alhamdullillah kita masih dipanjangkan umur untuk melihat keagungan dan kebesaran Allah pencipta sekalian alam..

Kali ni i nak sharekan beberapa keping gambar tasik UTM yang superpower tu..

gambar kredit kepada Ustaz Azhar Idrus 
Penangan ustaz azhar memang power...cantik sangat beliau shoot..edit apatah lagi kan..awesome..!!!
Model cilik, adik Nur Aisyah Humairah yang juga berphotoshoot dekat area tasik ni.
Comel kan dia, rasa nak cubit-cubit je pipi

*** i admit i'm really miss this place, the people and others.. i will be there soon..

Terkena Game Tag ..Jom Jawab dan Tanya

Assalamualaikum

Hari Jumaat hari tu i telah ditag oleh Liyana untuk menjawab beberapa soalan tentang diri i ni..Ada 11 soalan yang perlu i jawab ..nasiblah bukan soalan add math kan...hehehe
First and foremost, mesti cerita tentang diri i dulu

# anak sulung
# punya 1 adik lelaki dan 1 adik perempuan
# sangat suka berkebun especially menanam pokok bunga dan my feveret encik tebu
# suka makan kek, coklat dan aiskrim
# sangat mudah untuk menangis
# sukakan kanak-kanak
# very sensitive person
# love shopping
# love traveling
# love d.i.y

Ok, sekarang dengan senang hatinya i nak bagi jawapan kepada pertanyaan Liyana ni..

Tinggal kat mana?
Di sebuah daerah yang kaya dengan sumber petrolium..

Kerja atau belajar lagi?
Belajar

Nama universiti korang?
UTM rimbun bernaung

Dah kahwin atau belum?
Not yet..

Tempat pelacongan yang korang nak sangat pergi?
Banyak sangat tempat i nak pergi..Salah satunya Maldives..if dalam negara i nak ke Pulau Perhentian, tak pun pulau-pulau yang ada di Sabah...

Benda yang korang paling sayang?
 My gold bracelet..gold ring and necklace..

Dah berapa lama berblogging?
Dah buat blog since 2009..but baru berblog sejak 2011..

Tarikh besday korang?
Kembar dengan tsunami..26 Disember..

Apa aktiviti masa cuti?
I love gardening yaww...n love  to do the creative things..

Makanan favourite?
Nasi ayam, Nasi ayam Penyet, Bakso, Yong TauFU,Laksa Penang, Tom yam, Paprik, Kuey Teow, Sate,KFC, McD, and many2 more..Tak cukup nak list dekat sini sebab i memang suka makan.

Comment tentang blog saya?
nak cakap yang blog yana ni misteri..sebab apa..sebab i tak pernah lagi tengok yana ni..hee..

Soalan Errah pulak ialah
  1. Nama panggilan anda ?
  2. Nama blog anda dan kenapa namanya sedemikian?
  3. Sejak bila anda aktif berblogging?
  4. Perkara yang anda selalu berkongsi ketika berblogging?
  5. Apa perkataan yang anda suka sebut?
  6. Di manakah tempat anda selalu manghabiskan masa?
  7. Destinasi percutian manakah di dalam negara yang anda rasakan sangat menarik?
  8. Dessert apa yang paling anda suka makan?
  9. Apakah makanan yang paling sedap anda pernah buat?
  10. Dekat mana makanan paling sedap yang pernah anda makan?
  11. Akhir sekali, boleh tak beri cadangan or pandangan yang boleh memperbaiki serta menambah baik lagi blog errah najwa ini.
Susah jugak nak buat soalan ni yer..tapi lagi susah nak pilih 11 orang blogger untuk sesi tag mengetag ni..sorry yer kalau tak suka errah tag anda-anda semua..

Inilah mereka-mereka yang bertuah

Saturday, January 28, 2012

Puding Karamel

Assalamualaikum...

Entry ini dah kira backdated story...Ceritanya camni, dalam dua minggu yang lepas, i ada buat puding karamel ni...Memang feveret i lah puding ni..Selama ni i asyik duk beli  je dekat pasar malam, dekat bazar ramadhan dan juga dekat food court pasaraya ...

Senang je nak buat tapi i je yang tak pernah nak belajar dan mencuba..Entah dari mana angin rajin datang, suatu malam yang indah lagi tenang i pun buat this puding karamel...lagipun semua bahan-bahan dah ada dekat rumah...

Mempersembahkan
Puding karamel sebelum dan selepas
My first 'puding karamel' in 2012...nope, first in my life..heee
Puding karamel i menjadi, sedap u..ok, masuk bakul angkat sendiri..
***kidding,,,serius sedap tau...i sendiri tak percaya i yang buat...
Tapi permukaannya tak cantik sebab guna loyang yang dah berlekak-lekuk dasarnya...
Tambahan lagi, i buat sikit je tapi guna loyang sebesar alam..jadi puding karamel i  ni tak tebal, nipis sangat...
Walaupun dengan rupanya yang tak cantik, tak sampai beberapa minit kemudian semuanya lesap..see..
ini i sempat snap before semua orang habiskan puding i ni serakus yang mungkin..
 Najwa yang begitu menikmati
Sedap katanya..jadi, dalam minggu-minggu yang lepas i dah 2 3 kali buat puding karamel ni...cuma satu je , nak buat puding ni agak costly ...telur nak kena banyak kalau sikit tak sedap...yang lain-lain tu just guna susu cair dan susu pekat dan juga sedikit gula...

Yeay..lepas ni i nak belajar masak lauk pauk lak..yang tu i lemah sikit coz tak banyak kenal bahan-bahan dalam masakan lauk-pauk ni...but, it's not too late...
better late than never right..???

thanks again for reading my entry=)

Quote of the DAY #2


Travelers, there is no path, paths are made by walking.

Antonio Machado

I love travel..hope my dream come true one day...AMIN

***kemaman hujan lebat, bestnya kalau dapat tidur...nak pergi jual duku dekat bandar ni...money-money come to me.....=)

Fabric Flower Hair Clip

Assalamualaikum..

Alhamdullillah, hari ni i rasa sihat sikit...kepala dah tak pusing (indonesian loghat) just badan-badan yang sakit-sakit..siang tadi pergi kebun..bersihkan kebun, tebas semak samun, bercangkul, kutip buah duku, tunggu durian jatuh, angkat buah duku berkilo-kilo dan macam-macam lagi lah... mulalah malam ni penyakit lain lak yang datang...
 SAKIT PINGGANG WOO....=(

Nak cerita pasal klip rambut ni ha...Actually i nak buat bunga-bunga ni nak tempek dekat ranting-ranting yang ada dalam rumah i ni je..sebab ranting tu kosong je kan, so bila tempek banyak-banyak mesti bertambah cantik lagi..
Masalahnya plan tu dah bertukar jadi klip rambut lak...
  Alasannya kawan-kawan adik i nak beli
I ikutkan jelah dan buat benda alah ni
 Tadaa...i buat sikit je..sebab kain tak banyak...
I suka buat benda-benda macam ni..memang minat sangat-sangat..tengah belajar nak buat pelbagai bentuk..doakan i berjaya k..

now felt project in progress...(^-^)

till then
bye-bye

Thursday, January 26, 2012

Headache Menyerang...!!!

Assalamualaikum..

Dah beberapa hari i tak online...rindu sangat-sangat dekat blog ni...rindu juga nak berblogwalking...ini semua gara-gara sakit kepala i menyerang lagi...tak tahu la i ni sakit kepala tahap apa, nak kata migrain i pon tak tau... bila datang je penyakit ni automatik segala-gala benda i tak boleh buat..sakit yang teramat-amat, berdenyut-denyut, rasa loya nak muntah, rasa macam nak pitam...dan paling i tak suka bila nak buka mata pun akan rasa sakit kepala...sekarang tengah menaip pun rasa lagi cuma dah kurang sikit ...tak seperti semalam, kelmarin...i asyik tidur je beberapa hari ni...sememangnya tak larat sangat-sangat...!!!

terpaksa update laju-laju, nak telan pil pastu sleep...bye2 bloggers friend...doakan saya sembuh cepat ya..rindu nak cerita panjang lebar..(^_^)

Monday, January 23, 2012

I Need You

OST NADA CINTA

Seluas langit di atas

Tak seluas cintaku ini
Sedalam palung lautan
Tak sedalam cintaku ini

Mengalir di dalam darahku
Sedekat hembusan nafasku
Cintaku untukmu ooh

Biar dunia menghina
Hatiku tetap cinta
Cause i miss you
Cause i need you

Biar dunia saksinya
Cinta kita berdua
Cause i miss you
Cause i need you

Oooo...ooo..ooo...

Cause i miss you, cause i miss you
And cause i need you, baby...



RANDY PANGALILA FT MIKHA TAMBAYONG

My First Picture in 2012

Assalamualaikum
Baru balik dari mendaki tangga-tangga yang mega banyak..
kenal tempat ni???

will update soon...
malam ni birthday arisa..nak pergi tolong memasak plak...=)

Sunday, January 22, 2012

Petua Cantik dan Sihat

Assalamualaikum


Orang-orang di sekeliling i selalu tegur i kenapa muka i merah or pink..sampai ada yang tanya u mekap ke ni sebab nampak macam pakai blusher ...ok, i nak bagitahu kulit i memang dah sejak azali lagi macamni..no mekap-mekap..bukan nak riak ke apa..sebab i tak nampak pun kulit i kemerahan sebab bila i tengok cermin,yang i nampak macam gelap adalah...(^-^)

I bukan orang yang teliti sangat menjaga kulit muka, i tak pakai pun foundation, moisturizer, scrub, and macam-macam lagi lah alat-alat nak menjaga kulit ni..kalau beli pun i memang malas nak pakai..selalu sangat macam tu..lebih kepada menjadi collection i je..
tapi tak adalah i ni tak menjaga langsung kulit wajah, i pakai juga tapi pakai facial foam je...

Kulit i sekarang i rasa kasar sikit, biji-biji kecil dah mula timbul..eee..tak sukanya...dan tadi semasa i baca majalah mingguan wanita, sukanya i bila terjumpa petua ni...tak sabar nak cuba petua ni....ada petua melicin dan memerahkan kulit muka...2 in 1 lagi...y'all pun boleh cuba

SENANG JE..
HANYA GUNA MR TOMATO

Petua Melicin dan Memerahkan Kulit Muka

Cara-caranya ialah ambil sebiji buah tomato yang sudah masak,

lecek or lenyek-lenyek  sehingga ianya menjadi halus. Kemudian bolehlah dilumurkan di seluruh muka. Biarkan mengering seketika selama 20 minit. Selepas itu, bilas dengan air bersih. 


Petua ini seelok-eloknya diamalkan dalam seminggu sebanyak 2/3 kali..:)

***tak boleh nak cuba malam ni, mr tomato tak ada lah..


HAPPY BIRTHDAY ARISA
&
GONG XI FA CHAI

Laksa Penang Mama yang Marvellous...

Assalamualaikum...

Dah nak dekat sebulan lepas birthday i, baru hari ni  i teringat nak update tentang makanan yang mama buat..Jika diikutkan besday tahun sudah, mama buat nasi ayam, laksa penang pun ada, puding, koktel dan macam-macam lagi lah..besday i tahun 2010 tu memang jemput ramai orang so makanan pun memang banyak dari yang 2011 ni...ini cerita tahun lepas lah, i baru nak cerita tahun ni..hentuk kepala i cepat-cepat...=)

TAHUN 2010
Antara menu yang ada
Hidangan utama..my mom's chicken rice...
Makanan wajib ada, laksa penang my mom..
 Penambah rasa
 Tapai pulut...ini paling cepat berdesupp habis
Koktel..isi dalam dah tenggelam
Sanak saudara yang memeriahkan suasana..

TAHUN 2011

Tahun ni i tak jemput orang pun, hanya saudara dekat-dekat rumah je..dan semestinya menu paling hot mama i wajib ada...tiap-tiap kali raya memang buat dan memang laku sangat-sangat..

 Tengok makanan pun sikit jer...
 ulam-ulam 
telur dan keropok penambah selera
laksa 

***laksa penang ni makan dengan ayam goreng lagi sedap..biasa mama buat untuk makan-makan family i je, memang makan dengan ayam..cuba lah nanti...

tetamu-tetamu kehormat i...hihi..

nah ambik  cekedis ni ...

Nak cerita pasal laksa je, tapi kemain semua benda masuk...i kalau dah bercerita susah nak berhenti..sebab tu dulu dekat sekolah kawan i panggil i makcik sebab tak habis-habis bercerita..cikgu tengah mengajar kat depan pun tak sedar..KESIMPULANNYA, LAKSA PENANG MAMA I MEMANG SEDAPP..itu je nak cerita sebenarnya..=)
.bila pula anaknya nak masak macam ni yer???..

thanks for reading...