Assalamualaikum..
Ini cerita petang kelmarin yer y'alls..Semalam i duk gebang-gebang bilang sama itu mama mau buat pulut doyan kan..
So, inilah dia..
Hee...sorry, bukan yang ni tau..actually nak makan dengan durian macam dekat gambar ni..ikut style pulut durian Kelantan, tapi mama letak semua dah durian dalam periuk..=(
sumber gambar : google
Jeng jeng jeng...
Pulut durian ni baru i yang punya..hehe...punyalah banyak gambar letak padahal yang sama jer...jemput makan meh...
Semalam i bagitau nak kongsikan resepi mama i, tapi mama i buat cepat sangat..tak sempat nak ingat details letak dalam kepala ni...sempat duk merelip jer.. I ada jumpa resepi dari blogger masakan yang famous ni CIK MAT GEBU...lebih kurang je cara dia tu.. so, boleh refer sini lah jugak..senang untuk i kalau nak buat sendiri nanti..
Resepi Pulut Durian...
cik mat gebu panggil serawa..i panggil serawa kalau yang ada letak telur tu..hehe.
BAHAN KUAH SERAWA :-)
1 biji durian, keluarkan isinya
700 ml santan
500 ml air
1 ketul gula melaka, hiris halus*
1/2 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan, disimpul*
2 cawan air*(*disatukan, masak dengan api kecil hingga gula larut, tapis dan ketepikan)
1 helai daun pandan, disimpul
1 camca besar tepung gandum*
3 camca besar air*(*dikacau rata2)
Secubit garam
Gula, jika perlu
***resepi cik mat pakai tepung gandum, mama i tak letak...atas masing-masing kot nak olah camana bagi sedap lagi..
BAHAN PULUT :-)
500 g pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
350 ml santan cair
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh minyak masak
1 helai daun pandan, disimpul
***masa mama kukus pulut, i tak tengok...senang je rasanya nak kukus pulut tu..kukus macam biasa pun boleh...nak sedap cuba lah resepi cik mat ni..
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK PULUT :- Panaskan kukusan. Pulut tadi diletak dalam loyang, masukkan daun pandan, santan, garam dan minyak masak. Gaul rata dan kukus dengan api besar selama 20 minit. Kareh pulut tadi dan sambung kukus 10 minit lagi hingga betul2 tanak.
- UNTUK KUAH SERAWA :- Dalam periuk, satukan santan, gula merah, durian dan jerang atas api hingga mendidih, guna api perlahan. Masukkan secubit garam untuk bagi rasa lemak. Biar mendidih perlahan, rasa dan jika kurang manis tambah sedikit lagi gula. Tuang bancuhan tepung gandum dan masak 2 - 3 minit lagi hingga kuah pekat. Matikan api.
- UNTUK PULUT SERAWA :- Senduk pulut secukupnya ke dalam bekas sesuai, tuang kuah ikut banyak mana yang anda inginkan, boleh dimakan. Kuah ini juga sesuai dimakan bersama roti, lempeng dan juga serabai...
Ok, selamat mencuba..
***petang ni mood berkebun datanglah..jom tanam kangkung ...!!!