Saturday, July 22, 2017

Puding Karamel / Puding Gula Hangus

Assalamualaikum

Lama tak share gambar masak2 kan, kalau dulu2 minat sangat lah lepas settle masak ambik gambar. Sekarang ni ada kala ketikanya snap jugak dan banyaklah ketikanya buat tak peduli je. Dah puas klik2 kamera kot. Hehe.

Puding karamel ni antara yang selalu buat. Tapi memang buat puding karamel atau orang panggil jugak puding gula hangus ni taklah susah cuma bab nak karamelkan gula je yang kena jaga betul2 tak nak kasi hangus sangat nanti rasa bertukar jadi pahit.


Resepi puding karamel erah senang je. Letak bahan2 semua kemudian blend.

Resepi karamel
******************
Mula2 kena buat karamel dulu. Gula 3/4 cawan masukkan ke dalam loyang. Api perlahan dan kacau sehingga cair dan bertukar warna perang kekuningan.

Settle karamel baru buat pudingnya. Resepi seperti di bawah ye.

Bahan2 puding untuk loyang bulat 10 inci
******************************************

10 biji telur (erah guna gred A)
Susu cair 1 tin
Susu pekat setengah tin
Esen vanila 1 penutup kecil
Air setengah gelas
Gula 5 sudu besar
Pewarna kuning sikit
Tepung kastard 1 sudu besar bancuh dengan air 3 sudu besar

Caranya
**********
-Pecahkan telur dan buang pusat telur (yang berlendir). Tujuan dia untuk kurangkan hanyir telur. Tambah esen 1 penutup esen vanila tu ke dalam telur2 tadi. 
-Masukkan telur tadi ke dalam blender diikuti bahan2 lain di bawah
-Masukkan susu cair 1 tin
-Masukkan susu pekat setengah tin
-Masukkan gula 5 sudu besar
-Air setengah gelas
-Letak sedikit pewarna kuning
-Tepung kastard (bancuh dulu dengan air baru masuk dalam blender)
-Blend sekejap kasi hancur semua dan tapis masuk dalam loyang yang berisi karamel tadi.
-Tutup loyang guna wrap plastik or kain or apa2 yang boleh menghalang wap air masuk

-Masukkan loyang dalam pengukus (sebelum tu, air dalam kukusan tu kasi menggelegak dulu ye baru letak loyang) dan kukus antara 30 ke 45 minit api sederhana. Nak tahu dah masak ke belum ambil lidi sate dan cucuk ke atas puding. Kalau tak melekat tu masak dah tu.Angkat dan letak dalam peti. Makan sejuk2 baru nikmat.

No comments:

Post a Comment

Thanks for Comment