Assalamualaikum..
Baru semalam i terfikir dengan kawan i, hari ni petang nak pergi beli buah rambutan dekat pasar malam. Makan ramai-ramai.Nak pergi kait yang dalam UTM ni payah.tinggi-tinggi pulak tu pokoknya. Nak dijadikan cerita, tadi lepas pergi print slide Dr Nafisa dan dah selamat bagi dekat Isti, i turun-turun je blok tu...ada orang panggil i dari belakang..Adik adik...aishhh, ingatkan apa..nak bagi rambutan rupanya...
Dia bagi i 2 tangkai lebih..I ambik 1 tangkai dan lagi 1 i dah bagi dekat kawan-kawan sebelah bilik i.
So, ini rambutan i yang punya...:)
Nyum nyum nyum
Yang ni jenis panjang-panjang...kalau dapat yang bulat tu lagi sedap...
Sedap...manis terasa...
Alhamdulillah
Owhhh..lupa..yang bagi tadi tu encik abang bangla...I baru nak tanya dapat mana buah ni, tapi dia dah terus pergi..I intai-intai jugak dekat sekeliling kot-kot lah ada pokok rambutan, tapi tengok tak ada pun...Mana dia dapat nihhh...Nak join pergi ambik jugak..!!!!
Bagi yang suka makan rambutan.
Di samping ianya sedap dimakan , rambutan ini pun ada khasiatnya yang tersendiri.
Buah rambutan mengandung karbohidrat, protein, lemak, forsfor, besi, kalsium dan vitamin C.
Terdapat beberapa jenis penyakit yang dapat dikurangkan atau diubati dengan buah rambutan
Kencing manis
Salah satunya. Caranya, lima buah rambutan yang sudah masak, dipisahkan bijinya, Kemudian biji tersebut dipotong menjadi bahagian-bahagian kecil terus digoreng hingga warnanya kuning kehitaman. Biji ini kemudian ditumbuk hingga halus, dan dicampur dengan air panas. Setelah sejuk, bahagian air yang berwarna kekuningan diminum. Kemudian hampas atau endapannya perlu dibuang. Ini harus dilakukan sebelum makan sebanyak satu hingga tiga kali sehari.
Demam:
Kulit buah rambutan juga berkhasiat untuk mengatasi masalah demam. Sebanyak 15 gram kulit buah yang kering lalu dicuci dan direbus dengan tiga gelas air hingga mendidih. Setelah sejuk lalu ditapis dan diminum. Ia boleh dilakukan sebanyak tiga kali sehari.
Mengurangkan Uban Di Rambut
Rambutan juga boleh dimanfaatkan untuk mengurangkan uban. Yang digunakan adalah daunnya. Caranya, daun rambutan secukupnya lalu ditumbuk hingga halus. Selanjutnya tambahkan sedikit air dan digaul hingga rata. Kemudian perahlah airnya lalu ditapis. Air ini kemudian digunakan untuk membasahi rambut. Agar hasilnya maksima, lakukan hal ini setiap hari hingga rambut terlihat lebih hitam.
Ulser
Cuci kulit kayu rambutan (tiga ruas jari), lalu rebus dengan dua gelas air bersih sampai tinggal satu gelas. Gunakan untuk berkumur selagi ianya masih panas .
Sumber : Khasiat Rambutan
Hah..tu dia..Nanti boleh la cuba kan...Apa-apa pun i memang peminat segala buah-buahan tempatan ni...Korang pun sama kan??hehehe...Sekarang dekat pantai Barat dan kawasan Selatan dah tiba musim buah...dekat mana-mana ada saja yang bercerita pasal buah durian, buah rambutan...buah ini buah itu...ohoho..tergugat iman tau..sampai meroyan sape-sape tak dapat makan lagi tuh...Alhamdulillah i dah dapat makan semua tuh...tunggu kebun atuk i pulak lah balik kampung nanti...hihihi..tak sabar tunggu durian jatuh gedebukkk...
Thanks for reading my entry
wahh...sedapnyer rambutan...jgn lupa byk minum air masak juga ye errah.. :)
ReplyDeletehihi..sedap...kene minum air nanti batuk lak..mmg kalau banyak makan buah2 ni cepatlah batuknya..:)
Deletemat bagla ker bagi...hahaha..sebelum makan jgn lupa tiup2 dulu bagi tawar jampi pengasih dia tu dulu..kan x pasal jatuh cintan lok kan..
ReplyDeletehuhu=P
aah wehhh..kejut aku yer panggil adik adik...
Deletefuhhh...aku dok tiup pon...kalau gitu ramai la kena...4 orang jong makan...haha
tak sabar nak balik rumah makan durian..hehe..durian kat rumah dah berbuah dah ni~~~ :)
ReplyDelete