Thursday, June 14, 2012

Resepi Koktel Buah Ekspress Cara Bos

Assalamualaikum..

Dekat entry INI tadi cakap esok baru jumpa kan...tup tup petang ni kita bersua lagi lah...tak tetap iman sungguh..:)Actually kalau i dekat rumah i selalu buat nih..sebab senang sangat-sangat..Just beli bahan-bahan jer and then campak-campak dah siap..
Koktel yang i buat time duk lepak dekat bilik Diana..dulu i tinggal dekat kolej 9 ada lah dekat mini mart tu jual koktel yang memang sangat sedap lah..Selalu lah i pergi beli dekat kedai tuh tapi kalau dah malam-malam sikit mesti cepat habis...Hari tu after dah kenyang makan Ayam Penyet Pinang, i boleh termengidam nak makan koktel..Carilah i dengan Diana ni sampai ke K9.Tapi dah tak ada rezeki, sudah habis maa..So, kami just beli bahan-bahan dia and then buat sendiri..Lagi syok boleh makan manyak-manyak sampai kembung perut..haha..memang kembung sampai tak larat nak habiskan..
huhuhu..Diana pergi upload dalam fesbuk and i ambil gambar ni letak dalam belog i...:)
Resepi dari bos...senang je pun..

Bahan-bahannya

1 tin susu cair
1/4 Susu pekat
1tin fruit coctail
Nata de Coco(optional) -nak bagi sedap taruklah banyak-banyak

Mudah kan..hanya tu bahan-bahannya..Biasanya i akan masak dulu..didihkan atas dapur..tapi i duk hostel ma, tak ada dapur..so,main campak-campak jelah bahannya.

1) Masukkan semua fruit coctail /nata de coco ke dalam bekas
2)Tuangkan 1 tin susu cair ke dalam bekas yang berisi koktel buah tadi
3)Kacau dan kemudian masukkan susu pekat.Yang ini bergantung yer..agak-agak lah kalau rasa kurang manis boleh tambah lagi .
4)Kacau lagi sehingga rasanya sebati
5)Dan last sekali boleh tambahkan ais kiub dalam fruit coctail yang dah siap
6) Siap untuk dihidang dan dimakan sampai kembung perut...hihi

~Selamat mencuba~

Thanks for reading this entry

13 comments:

  1. wah...nampak myelerakan..nak2 pula mkn sejuk2 time tgh panas...pergghhh...!

    sejuk je masuk kerongkong....!

    psstt..cik nur kena pantang ais...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap lau makan tgh dahaga..panas2 tu mmg umphh la..

      cik nur br baik demam kn kena la pntang skit..hehe

      Delete
  2. dahlah tgh panas ni..sedap tul kalau dapat minum koktel ni..huhu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..jom buat yana..teringin nak minum gak ni

      Delete
  3. sedappnya..

    lau g tesco selalu makan...skrg nak buat sendiri la..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. syedapp..hehe bt sendiri je lagi syok dpt makan banyak2

      Delete
  4. mahahahaah.. untunglah main campak2 je.. tak yg masak2 bagai

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha..xsempat nak masak habis dah ngapp

      Delete
  5. terliur kejap.memang sesuai minum time panas-panas gini.

    ReplyDelete
  6. seriusly mmg sedap, i slalu buat but just at home, kalau kt hostel, mmg malas nk buat,coz xbest layan sorang2..huhu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, xmasak pon dah mmg sedap..aduh..teringin la plak

      Delete
  7. jemput singgah n follow ke shoppylegacy.blogspot.com ye, tenkiu :)

    ReplyDelete

Thanks for Comment