Assalamualaikum
Dah masuk fasa kedua or minggu kedua di bulan Ramadhan ni i nak guna word 'juadah' lah pulak. Mesti dah bosan asyik menu-menu jer kan.kekeke.
Juadah dengan menu apa bezanya? I pun tak tahu cuma dua-dua pun boleh pakai. Ia merujuk kepada makanan jugak kan.
Ayam Panggang Payang. Sempena namanya yang dipanggang dan dibakar dengan menggunakan tempayan. Selalu tengok ramai orang beli dekat Pasar Ramadhan Chukai Kemaman ni, jadi terpengaruh jugak la nak mencuba. Bagi i dan family, rasa dia biasa-biasa jer dan tidaklah sesedap seperti orang ramai gembar-gemburkan. Tapi lain orang lain seleranya kan. Mungkin rasanya tidak menepati selera family i jer.=)
Kuah percik Ayam Panggang Payang di atas. Rasanya pun tidaklah kaw. Kitorang makan cicah sos cili lagi sedap. Harga 1 ekor Ayam Panggang Payang ini untuk seekor ialah RM21.
Nasi Ayam untuk adik bongsu i, Najwa. Dia kata sedap. Beli di PARAM juga. Harga RM4.50.
Ayam Masak Kicap Pedas. Permintaan adik lelaki i.
Ikan Singgang always da best.
Sayur Kulit Buah Sto ada lagi. So panaskan dan hidangkan lagi
Rojak Buah Kuah Asam. Nenek i yang kasi. Srupp srupp, memang sedap air tangan orang lama
Tembikai. Selalu ada buah ni. Sebenarnya bukan bulan puasa jer pun buah ni ada, hari-hari biasa pun memang selalu ada di rumah i. Suka sangat kitorang makan berulam dengan nasi
Sayur Suhun Masak Pedas. Kali ni orang pulak yang kasi. It's from my cousin sebelah rumah, Kak Nah. Amalan bertukar-tukar juadah ni memang best kan.
Murtabak Gemilang. Ini tak beli pun but mak saudara yang bagi. Mak saudara i peniaga murtabak di PARAM. Sedappp woo...
Pulut Lepa RM2 dan Ketupat Pulut RM2.
Tidak dilupakan my all time feveret "AIR SOYA". Di mana kan ku cari ganti...........hehe
Terasa macam banyak pulak juadahnya. Memang banyak pun sampai ayam tu kitorang tak makan pun masa berbuka, dah pukul 10 lebih baru makan. Mana nak sumbat banyak-banyak camni. Nasib ada budak-budak boleh turut sama habiskan. =)
Thanks for reading this entry...!