Wednesday, September 5, 2012

Tutorial : Letak Button Like dan Send Facebook di Setiap Entry Blog

Assalamualaikum

Hye semua. Kali ini adalah kali pertama i nak share tutorial. Memandangkan i ni bukanlah orang yang rajin nak post satu persatu link entry ke facebook. Gali punya gali i jumpalah "Button SEND" facebook yang boleh diletakkan ke dalam setiap entry blog. Ia mudah kerana ia boleh diping sekaligus tanpa copy paste link dan masuk ke group blogger facebook satu persatu.

Untuk blogger yang menggunakan Design/Layout

1. Masuk ke Dashboard
2. Tekan Design/layout
3. Kemudian Edit HTML dan tick expand widget

Kemudian, cari coding ini

<data:post.body/>

CTRL+F bagi memudahkan pencarian

Bila dah jumpa koding tu, copy dan pastekan 
Koding LIKE dan SEND Facebook Button di bawah ini betul betul selepas atau bawah kod yang korang cari tadi.



Untuk blogger yang menggunakan Blogskin/Classic Template


1. Masuk ke Dashboard
2. Tekan Design/layout
3. Kemudian Edit HTML dan tick expand widget

Kemudian, cari coding ini


</BlogItemBody>

CTRL+F bagi memudahkan pencarian

Bila dah jumpa koding tu, copy dan pastekan Koding LIKE dan SEND Facebook Button di bawah ini betul betul selepas atau bawah kod yang korang cari tadi.



Koding LIKE dan SEND Facebook Button

<!-- Facebook Like+Send button Start --><b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'><div style='float:left;padding:5px 5px 5px 0;'><script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'/><fb:like colorscheme='light' expr:href='data:post.url' font='' layout='standard' send='true' show_faces='false' width='450'/></div></b:if><!-- Facebook Like+Send button End -->

Selesai
Tapi sebelum tu sila PREVIEW dulu ok kalau-kalau ada ERROR. 
Dah OK sila SAVE.
Tadaa....


Selamat Mencuba korang.!

KREDIT TUTORIAL : LINK

22 comments:

  1. assalamualaikum..macam x boleh jer... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam..cuba bt lagi sekali..coz tadi ada error dekat koding like dan send tu..dah btulkan...cubalah..:)

      Delete
  2. Replies
    1. sorry bro faizal..tak tahu pulak kenapa tak boleh..

      Delete
  3. Mantap gila tutorial ni Errah, saya follow sebagai tanda terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks arham..biasa2 je..inipun tuto dari orang..shre semula bg kwn2 blogger yg msh xtahu

      Delete
  4. hiks.....nak try la..
    thanks sharing..!
    :)

    ReplyDelete
  5. nanti nur nak cuba..boleh ke tidak.. :)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum...

    Tutorial yang menarik... boleh dipraktikan..
    Terima kasih diatas pengkongsian ini

    ReplyDelete
  7. tuto yg bagus... nanti nak cuba... :D

    ReplyDelete
  8. malas sebenarnya nak masuk satu persatu kan... hurm...

    ReplyDelete
  9. terima kasih share tutorial bermanfaat. Saya pakai plugin je untuk yang ni. tak tau lak ada cara manual.. hehe

    ReplyDelete
  10. Tqvm ats tutorial ini. done follow :)

    ReplyDelete

Thanks for Comment