Monday, February 20, 2012

Kek Mentega a.k.a Butter Cake

Assalamualaikum..


Apa khabar semua??? Ada baikkah??? i sedikit penat hari ni, but tak nak manjakan diri sangat...Nanti makin bertambah penat manja...Tadi siang tidur kejap..tapi tak lena pun sebab sebab itu bulan datang la..Patut la dari semalam i sakit perut...Bila memulas-mulas tu datang, aiyoo i nak mama i lah..boleh???sebab kalau dekat rumah, mama yang akan gosok-gosokkan perut i, urut-urutkan i..sedihnya bila teringat rumah...sob..sob=(


Hmmm...mukadimmah yang tak berkaitan..ok abaikan...tujuan utama i menaip di tengah-tengah hujung malam ni, ialah nak share satu resepi kek mentega...I selalu baca magazine yang ada food recipe ni, eh memang kebanyakan magazine pun ada resepi-resepi bagai nih kan....yes, if cake magazine like SAJI...kenapa SAJI..???dulu-dulu kan i kerja part time dekat kedai kek, majalah ni antara majalah yang bos i suruh beli...dia bagi duit and then i pergi beli lah...


Bos i bagitahu i kek paling senang mau bikin itu kek mentega lah..ya, i pun rasa camtu...sebab simple sangat persembahannya kan...kalau time raya kek-kek butter , marble ni lah yang mak-mak kita duk beli kan...sebab ringkas, sedap, enak dan senang nak serve...


Nak dijadikan cerita, suatu hari dalam bulan lepas i buat kek ni...bulan lepas ok...Nampak.???..lama beno i peram gambar-gambar ni dalam camera...malas nak transfer walau cable dah jumpa...


Pertama sekali i nak cakap, uwaaa....kenapa..kek i tak sedap ke??? bukan, kek i boleh tahan lah, tak berani nak jamin kek kita sedap sebab first time jugak try buat butter cake ni..tapi, kalau habis licin tu kira camano pulak ekk...kira sedap lah tu kan...hehe, masuk bakul angkat sendiri~


Sebenarnya i tak puas hati dekat warna dia, kenapa jadi gelap ek..ke sebab i tak guna telur??? ke sebab i guna pengukus...???musykil lah...I nak guna oven tapi kan oven mama sudah rosak...malas nak pinjam orang sebelah rumah, so i kukus saja..
Adunan butter cake yang dah dimasukkan ke dalam loyang...Sebenarnya awal-awal tak ada pun colour-colour tu semua...i nak kukus kosong je..lepas tu datanglah budak-budak suruh i letak pewarna...
Ini dah half cook...macam nak masak dah kan...tapi kan, cara i ni salah sebenarnya...if nak buat ada colour-colour camni, i sepatutnya bahagikan adunan tu dengan warna-warna berlainan kemudian lorekkan baru nampak efek berbelang-belang..ini tidak, i main letak atas permukaan jer..sebab tu bila dah masak, semuanya tak bewarna sebab dah habis tenggelam
See, tak ada dah kan warna-warna tu semua..yang ada yang tepi-tepi tu i taburkan manik-manik panjang pelbagai warna tu..Lagi satu i tak suka sebab bila guna pengukus, air wap tu akan jatuh ke atas kek..so, jadi macam kek ni lah...tak rata, sebab air menitis...jadi, kalau nak mengukus pastikan letak aluminium foil kat atas menutupi permukaan kek tu
Walaupun i tak puas hati dengan rupanya, but syukur rasanya masih sedap...pangg sekali...tidaklah boleh menandingi rasa di bakery..kalau nak compare, awal-awal i dah surrender tau..makan je apa yang i buat...=)
huduh huduh huduh....sengsara tengok gambar ni...
Kek mentega setelah dipotong...kek i ni sangat lembut ok, nak potong pon sampai hancur lembut sangat...


Kebetulan ada orang datang rumah i, so adalah kuih muih yang boleh dihidangkan...kerana merekalah kek i laku...nak suruh i makan, i makan sepotong je..tak pun i simpan lagi buat makan esok harinya...(^-^) ok, stop membebel panjang lebar..


let's see the recipe yukk***resepi butter cake yang tidak menggunakan telur..


I ambil resepi dekat sini : LINK


225 g tepung gandum* - (2 cwn rata)
1 sb baking powder*
175 g mentega - (3/4 buku)
1 sb madu----i tak letak sebab i tak nak bermadu..hehe..sebab tak adalah tak letak
1 sk esen vanilla
125 g gula halus - ( 3/4 cwn rata)
150 ml susu segar - (10 sb)---i guna susu cair...


Nak buat camana???


Ok, mula-mula ayak bahan bertanda*.Dalam mangkuk mixer,pukul mentega dan esen hingga sebati.
Masukkan gula dan pukul terus hingga kembang.
Masukkan susu berselang-seli dgn campuran tepung dan pukul terus hingga sebati.
 Tuang adunan ke dalam loyang yang disapu dengan mentega,ratakan adunan dan bakar hingga kukus selama 45 minit atau sehingga keperangan.
Biarkan kek didalam loyang selama 15 min. Kemudian bolehlah ditelangkupkan loyang apabila sudah sejuk..Siap untuk dihidangkan...


TIPS
Nak tahu kek itu masak or tidak, ambil  kayu sate dan cucukkan ke atas kek, jika kek tak melekat pada kayu tersebut, bermakna kek itu telah masak


If nak cuba buat, i suggest better search other recipe..bukan i kata resipi ni tak ok..no no yer...i buat guna resepi ni pun sebab bila i google resepi lain, nak kena guna banyak bahan..rumah i plak bahan-bahan pun tak ada...haa,,nak buat kek tapi tak ada telur..bila dah jumpa resepi ni, apa lagi i terus mencuba..sebab bahan-bahan dah ada...i buat pun tak plan, nampak ada barang yang boleh guna, i guna lah...maybe next time nak buat lagi proper from this..tak nak mengukus dah, nak baking-membaking plak...


fuhh, panjangnya...i stop sini dulu lah yer


SELAMAT MALAM UNTUK ANDA-ANDA SEMUA...


***harap boleh tido lena malam ni...
rindu rumah..baru lepas mama call ucap selamat malam...=(


thanks for reading

16 comments:

  1. memang kek tu lembut... saya baru buat dua hari lepas.. huhuhu....

    ReplyDelete
  2. hehe..rajinnya ..
    mama kiteww pun gemor membuat kek butter ..
    kitogahng lah mencekik sampai habis ...
    haha ..kek butter mmg lembut ..
    tu yg malas nak makan kalau depan laptop..habis bersepah2 :P

    kena makan bertadahkan pinggan..aha :D
    good sharing sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde lah rajin..kejap je pon buat ni ha..cube try..godek2 adunan xsmpai 1 jam pun..pastu tgu je masak..time 2 dah bole relax2 jer..hehe..

      yeap..butter cake mmg sgt2 lmbut kan..budak2 makan hbs berterabur kek-kek ni...

      jangan makan depan laptop, dulu pernah minum air depan laptop sudahnya air tertumpah atas board...maunya beratus kena baiki...

      Delete
  3. nak try la!
    mencarik juga resepi yg simple, yela bahan xckup sgt. nak crik pai ckup,malasnye lahai.hee,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan...tak rumit pun resepi ni..bahan tak banyak..

      Delete
  4. wahhh gajinnnyer...
    kenyang makan hasil air tangan sendiri kan..

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. mailah sini..kita godek dapur bersama-sama...ehehe

      Delete
  6. sedapnyer..nak ikit..:)

    entry untuk sygs!

    http://www.nornadiah.com/2012/02/glitterati-nuffnang.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. dap dap..amik la titu...

      tq akak syg bt entry utk kita...dah baca n refer nuffnang gak..bru faham

      Delete
  7. Tq singgah blog sya.
    Kalau dah ada pengalaman kerja di bakery pasti lebih mudah nak buat apa jenis kek pun kan.
    Rupa tak penting janji rasanya sedap :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. u r welcome...

      hehehe..kerja mmg la dekat kedai kek tapi bukan bahagian dapur, baking membaking tu...just jd cashier je...dapat hidu bau kek je ari2...

      Delete

Thanks for Comment