Monday, September 3, 2012

Ikan Siakap Masak Masam Manis Buah Bacang, Kari Terung dan Tomyam Campur

Assalamualaikum

Bertandang ke blog ini pastinya tak lari dari pelbagai juadah makanan. Sememangnya pemiliknya memang suka makan-makan. Owh, baru-baru ni gempar di Terengganu harga makanan sangat mahal kan. Itulah realitinya. Secara jujurnya makanan di sini memang cekik darah jugak sebab tu family kami selesa masak sendiri. Tapi tak semua premis perniagaan la macamtu, ada yang ok ada yang tak. Kena pandai memilih lah sikit yer.

 Ikan Siakap Masam Manis Buah Bacang. Istimewanya buah bacang itu sendiri lah, menimbulkan rasa masam pada kuah dan kuahnya memang dimasak masam manis pun. Jiran yang bagi ikan siakap ni yang dah dipotong macamtu, kalau tidak pasti kitorang goreng seekor terus.
 Kari Terung. Best kan makan terung
Tomyam Campur. 
 Ayam Goreng Najwa. Dibelanja oleh Azizi time dia ikut pergi PARAM
 Buah mempelam. Enak menjadi aksesori di dalam budu. Ada nangka seketul. Hehe!
 Kerabu Sayur dan Ikan.

 Kuih Apam Balik sebagai pembuka selera
 Air Tebu sudah semestinya
Dan air ni. Sorry tak tahu nama. Beli di PARAM 1 bungkus. Sampai beku letak dalam peti ais. Ada pelbagai campuran buah.

Menu di atas adalah hari ke 24 Ramadhan. ISH ISH ISH. Dah masuk minggu ketiga raya baru update kan. Hihi. Tengok INI dan juga INI.

12 comments:

  1. Replies
    1. makanan berbuka mestinya ohsem..semua nak makan org kata..:)

      Delete
  2. sedapnyaaaaaaaa errah masak semua ke ???
    wahhh menantu pilihan nie ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..nak tergelak akak cakap gitu..jadi asstant je kak..tp insyaallah boleh buat.

      Delete
  3. dalam banyak2x nie ikan siakap adalah paling best kalau nak diratah....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah..mmg best kan sampai dgn kepala2 best ratah..hehe

      Delete
  4. sedap2 semua makanan! ;D
    Lama dah tak makan tomyam, teringin pulak -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks..sedap2 walau ringkas jer..kita pun lama gak ni..ini last makan tomyam..hehe

      Delete
  5. wahh..walaupun bukan bulan puasa, tapi siakap tu, mmg menguda nur tau..!

    ReplyDelete

Thanks for Comment