Saturday, July 14, 2012

Cara Menghapuskan Malware di Blog

Assalamualaikum..
Ini yang terjadi pada blog i semalam.

Alhamdulillah, my blog dah kembali ok dan boleh beroperasi seperti sediakala...Ewahhh...Suka lah tu kan...hehe..Mana taknya, pening i duk google dengan pelbagai cara lah yang ada.Nak guna yang mana satu lah kan.Yang paling pening bila berurusan dengan Webmaster Tools..Sumpah i tak faham..Dah buat macam-macam tapi tetap tak menjadi..So, i putuskan google saja cara lain nak hapuskan Malware ini dalam bahasa Melayu punya..Jumpalah kan...Antara blog yang berkongsi cara nak selesaikan masalah ini ialah blog






Pelbagai cara yang ada nak selesaikan masalah ni..I ni bukan jenis yang suka serabut-serabut tengok macam-macam cara nih.Jadi, i  try cara yang i memang faham jelah..Cara lain i try jugak terutama yang Webmaster Tool, tapi tak tahulah kenapa i buat tak menjadi..Nak verify pun fail.

Kredit kepada blog INI yang membantu i 100% dalam usaha menghapuskan Malware ni..Kalau nak tahu macammna, klik lah link kat atas tu..I tak terfikir pulak nak printscreen segala sebab tengah panik kan..Kalau tidak memang i pun nak share jugak dekat blog i nih..hehe..Cuba lah cara nih kalau blog korang diserang Malware ni..Senang je just remove blog yang menjangkiti blog korang..Macam blog i, ianya kena jangkit dari blog www.mohdhaiqal.com..Boleh tengok dekat picture di atas..Oleh itu, i terpaksa remove blog tu dari blog list i..Syukur Alhamduliilah, selepas dah remove blog tersebut, blog i dah tak ada keluar Malware nih..

Lagi satu if i guna Mozilla Firefoz, benda alah Malware ni tak keluar tau but bila i guna jer browser Google Chrome, the red Malware ini keluar lah pulak.Kenapa yer?

Thanks for reading this entry..!

6 comments:

  1. oo..nape leh jadi camtu..peliknya..

    ReplyDelete
  2. kewujudan malware di blog sungguh bikin susah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya..bikin susah woo..sakit hati dia keluar malware tu

      Delete
  3. Yeahhh..!blog Errah dah bebas Malware..!

    ReplyDelete

Thanks for Comment