Sunday, July 15, 2012

Tebu oh Tebu..Dah Besar dah Tebu Hitam Ni...!!!

Assalamualaikum...

The best thing bagi seorang pekebun yang tak berapa nak tegar macam i ini ialah melihat hasil tanamannya tumbuh dengan sihat..

Tebu hitam...I lagi suka tebu hitam berbanding dengan tebu kuning..But dua-dua jenis tebu ni pun i tanam..Tebu hitam ni memang sukar sikit nak dapat sekarang ni..Kalau ikut rasa, tebu hitam adalah lagi best sebab lebih manis..Cuma kulit dia keras sikit..Untuk buat air pun biasa kalau kami mesin, air dari tebu hitam ni kami tambah air masak sedikit sebab manis sangat.Dan air dari tebu hitam ni lebih gelap berbanding tebu kuning..
Tebu -tebu ni semua i yang tanam..But my family yang jaga...Lagipun masa i tinggal pun dah tumbuh elok dah..Just kena siram dan bagi baja jer..Tanam dan jaga tebu ni tak rumit sangat..Hanya menggunakan benih tebu yang ada tunas tu dan tanamkan di tanah..Siram hari-hari tanpa baja pun tebu ni akan tumbuh jugak..Tapi kalau nak bagi cepat tinggi dan besar-besar, pemberian baja terhadap tumbuhan ni penting yer.

NEXT PROJECT
Tanah digembur untuk membuat batas...Ini untuk menanam sayur-sayuran...Nanti dah tumbuh i share lagi dekat sini yer..Satu ketenangan pada i bila melihat kehijauan alam..

TAK RUGI BERBUDI KEPADA TANAH KERANA ANDA PASTI MENDAPAT PULANGANNYA.

Thanks for reading my entry...!

12 comments:

  1. lebih suka makan tebu daripada minum air tebu....

    ReplyDelete
  2. la.. baru saya tau perbezaaan antara tebu kuning dengan tebu hitam. selama ni saya ingatkan sama je rasa dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang je cuma tebu hitam rasanya lebih manis

      Delete
  3. rajin errah bercucuk tanam~ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hidup anak kampung yana..mcm ni lah..dari kecik dah biasa macam ni..:)

      Delete
  4. seronokan ada tanag untuk berbakti...
    nur xde tanah..umah teres je..sume simen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..byk sgt tanah sampai tak terjaga kdg

      Delete
  5. salam...ado x jual bonih tobu?den nk boli ni...

    ReplyDelete
  6. tkasih...dh lama gak nk tau prbezaan tebu kuning n hitam ni...

    ReplyDelete
  7. saya dari kawasan sik, kedah. siapa hendak mencari tebu hitam atau benih sekitar utara boleh contact saya.0124358781...... terima kasih

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum, kalau saya nak beli benih tebu hitam ni boleh hantar guna pos tak?

    ReplyDelete

Thanks for Comment