Sunday, July 29, 2012

Resepi Koktel Buah Berkuah

Assalamualaikum

Apa khabar semua? Hari ni dah 9 hari yer umat Islam berpuasa. Sekejap jer rasa masa berlalu. Tup-tup lagi 2 mingu ++ nak raya dah. Apa persiapan raya korang? Dah siap semua baju? kuih raya? juadah hari raya? hehehe...i tak lah lagi, maybe minggu depan kot, tadi pagi sampai petang keluar pergi cari pakaian raya untuk adik perempuan dan abah dulu. Mama dia tempah siap-siap baju kurung, i malas lah. Sekarang i dah selesa beli pakaian yang dah siap dekat kedai. =)

Resepi Koktel Buah Berkuah
I saja-saja jer nak share sebab i tengok banyak keyword 'koktel', 'cara-cara buat koktel', 'koktel buah untuk makan 5 orang' dan etc sangkut dekat blog i nih. Bulan-bulan puasa ni ramai la kan nak buat dessert takpun sebagai appertizer berbuka puasa. Tak kurang juga korang boleh hidangkan semasa hari raya nanti. Resepi i mudah je, sure korang boleh buat.
Bahan-bahan

1 Bekas/Tin Nata de Coco 
1 Tin Koktel buah-buahan
1/2 tin Susu pekat manis
1 Tin Susu Cair
Ketulan Ais secukupnya
Cara-caranya

1) Masukkan 1 Tin Susu Cair ke dalam bekas mangkuk yang besar
2) Masukkan 1/2 Tin Susu Pekat Manis
3) Masukkan kesemua buah-buahan koktel dan Nata de Coco ke dalam mangkuk
4) Kemudian, masukkan ketulan ais dan hidangkan sejuk


Dah siap. Koktel Buah Berkuah ini memang sedap dihidangkan semasa sejuk. Hari Raya nanti bolehlah kalau korang nak buat. Memang sedap. Buat sekali sekala bolehlah, buat banyak kali kena jaga-jaga sebab semuanya manis kang nanti tetibe datang penyakit.

Selamat mencuba. Thanks for reading this entry...!

9 comments:

  1. wahh mcm sedaplah koktel tu.. kalau rajin nanti nk try la. hee.
    salam ukhuwah jga =) haz follow sni yee.. ^^

    http://hazirahramli.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap..try la buat..sure ulang alik je buka peti..hehe

      Delete
  2. wah..sedapnya..!
    selamatlah nur singgah sini waktu dah mkn..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..selamatlah kalau tidak habislah meleleh2..=)

      Delete
  3. menggoda betul koktel tu errah. ;)

    ReplyDelete
  4. boleh try nie~ suke sgt mkn koktel~ tp suke ratah buah tin tu je lebih sebenarnye hehe~

    ReplyDelete
  5. Hmmm Taksabar Nak suruh Mama buat . Yummyum :D

    ReplyDelete
  6. kak... susu tuh kne msak ker langsung masukkan ngan buah ker ap... tak phm..

    ReplyDelete

Thanks for Comment