Tuesday, July 24, 2012

Nekbat Kegemaran Warga Terengganu

Assalamualaikum.

1 hari menyepi tanpa entry baru. Rentetan dari jalan-jalan ke bandar pada hari kedua berpuasa hari tu, terus badan jadi lemau dan penat jer. Iya, panas yang sangat terik pada pagi, tengahari dan juga petang. Dan akhirnya dalam pukul 4.45 petang camtu, hujan lebat pun turun bersama guruh, kilat serta petir yang kuat. Terpaksa merehatkan diri dari kepenatan tu sebab tu blog tidak berupdate. hewhewhew

Ok, NEKBAT ini merupakan kuih pembuka selera pada 2 Ramadhan yang lalu. Masa keluar time tu, terus abah pergi beli nekbat ni dekat pasar. Korang pernah dengar NEKBAT?
Inilah dia rupa nekbat. Nekbat ni bentuknya sama dengan kuih bahulu. Cuma ianya tawar dan perlu dimasak dahulu. Nekbat ini nak masak senang jer. Beli nekbat yang belum dimasak dekat pasar, then balik rumah boleh masakkan bersama air dan letakkan gula secukupnya. Anggaran gula ialah 1 biji nekbat 1 sudu gula. Kalau ada 6 biji 6 sudu gula lah. Nak wangi lagi boleh tambahkan daun pandan. Memang sedap dengan aroma daun pandan ni. Kemudian masaklah sehingga nekbat ni kembang. Nekbat ni setahu i memang kuih warisan negeri Terengganu. Glamour di musim  Ramadhan ni, memang sedap. Kalau hari biasa payah nak jumpa. 

Korang pernah makan NEKBAT tak?

Thanks for reading this entry...!

16 comments:

  1. kalu tmpt sy warne ornge pekat..sodap:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..errah punye kuning bersih..hehe

      Delete
  2. FIRTS TIME TGK NEKBAT NIH...SLALU KUEH PUTERI BERENDAM CM 2 JA...23 TAUN IDUP PERTAMA KALI TGK

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..oo..patutla kan ramai jgk kwan2 errah yang pertama kali dgr bila errah citer...mmg kat ganu je kot kuih ni ada..hehe

      Delete
  3. Mana cari kuih ni.penat dh cari sekitar kl.z jumpa

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..kalau kl memamg tak tahu...

      Delete
  4. thn ni ambe dop jupe g nekbat...
    mmg sedap... tp ada terbeli dulu..manis neting..
    dok leh nk makang

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau beli hok siap doh memang manis orang bt..kene beli hok dok masok lagi la masok sndiri dumoh..hehe

      Delete
  5. sodapnyoo...huhu..penah makan...tp kat tmpat waalid tinggal skrg xde kuih ni..huhu..kalau nak makan kne buat sendiri..tp xpandai..

    p/s: dah linkkan blog ni dalam senarai bloglist ramadhan waalid..^_^

    Jom Terjah dan Skodeng N3 Terkini Waalid : Ambillah Keberkatan Dalam Bersahur

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah kot nak ari kalau luar dari pantai timur..thanks...=)

      Delete
  6. setiap kali bulan puasa mak selalu masak kuih ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang wajib ni kalau bulan pose..jumpa sekali je pon xper..

      Delete
  7. wahh..nmpk mcm sedap je errah..!
    teringin pula nak rasa.hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap ni cik nur..makanan orang ganu

      Delete
  8. dan pertama kali cik nur dengar ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe,,nama dia pelik kan..NEKBAT.

      Delete

Thanks for Comment