Assalamualaikum.
1 hari menyepi tanpa entry baru. Rentetan dari jalan-jalan ke bandar pada hari kedua berpuasa hari tu, terus badan jadi lemau dan penat jer. Iya, panas yang sangat terik pada pagi, tengahari dan juga petang. Dan akhirnya dalam pukul 4.45 petang camtu, hujan lebat pun turun bersama guruh, kilat serta petir yang kuat. Terpaksa merehatkan diri dari kepenatan tu sebab tu blog tidak berupdate. hewhewhew
Ok, NEKBAT ini merupakan kuih pembuka selera pada 2 Ramadhan yang lalu. Masa keluar time tu, terus abah pergi beli nekbat ni dekat pasar. Korang pernah dengar NEKBAT?
Inilah dia rupa nekbat. Nekbat ni bentuknya sama dengan kuih bahulu. Cuma ianya tawar dan perlu dimasak dahulu. Nekbat ini nak masak senang jer. Beli nekbat yang belum dimasak dekat pasar, then balik rumah boleh masakkan bersama air dan letakkan gula secukupnya. Anggaran gula ialah 1 biji nekbat 1 sudu gula. Kalau ada 6 biji 6 sudu gula lah. Nak wangi lagi boleh tambahkan daun pandan. Memang sedap dengan aroma daun pandan ni. Kemudian masaklah sehingga nekbat ni kembang. Nekbat ni setahu i memang kuih warisan negeri Terengganu. Glamour di musim Ramadhan ni, memang sedap. Kalau hari biasa payah nak jumpa.
Korang pernah makan NEKBAT tak?
Thanks for reading this entry...!
kalu tmpt sy warne ornge pekat..sodap:)
ReplyDeleteyeke..errah punye kuning bersih..hehe
DeleteFIRTS TIME TGK NEKBAT NIH...SLALU KUEH PUTERI BERENDAM CM 2 JA...23 TAUN IDUP PERTAMA KALI TGK
ReplyDeleteyeke..oo..patutla kan ramai jgk kwan2 errah yang pertama kali dgr bila errah citer...mmg kat ganu je kot kuih ni ada..hehe
DeleteMana cari kuih ni.penat dh cari sekitar kl.z jumpa
ReplyDeletehuhu..kalau kl memamg tak tahu...
Deletethn ni ambe dop jupe g nekbat...
ReplyDeletemmg sedap... tp ada terbeli dulu..manis neting..
dok leh nk makang
kalau beli hok siap doh memang manis orang bt..kene beli hok dok masok lagi la masok sndiri dumoh..hehe
Deletesodapnyoo...huhu..penah makan...tp kat tmpat waalid tinggal skrg xde kuih ni..huhu..kalau nak makan kne buat sendiri..tp xpandai..
ReplyDeletep/s: dah linkkan blog ni dalam senarai bloglist ramadhan waalid..^_^
Jom Terjah dan Skodeng N3 Terkini Waalid : Ambillah Keberkatan Dalam Bersahur
susah kot nak ari kalau luar dari pantai timur..thanks...=)
Deletesetiap kali bulan puasa mak selalu masak kuih ni :)
ReplyDeletememang wajib ni kalau bulan pose..jumpa sekali je pon xper..
Deletewahh..nmpk mcm sedap je errah..!
ReplyDeleteteringin pula nak rasa.hihih
sedap ni cik nur..makanan orang ganu
Deletedan pertama kali cik nur dengar ni.. :)
ReplyDeletehehe,,nama dia pelik kan..NEKBAT.
Delete